AS OY SILTAMÄEN HELMI

As Oy Siltamäen Helmi

Helsingin Suutarilaan vuonna 1929 rakennettu Siltamäen Helmi koki ainutkertaisen uudelleensyntymisen, kun suojeltu arvorakennus idyllisine pihapiireineen kunnostettiin moderniin asumiskäyttöön.

Osoite: Pallomäentie 4, Helsinki
Asuntojen määrä: 11
Asuntojen pinta-alat: 32-79m2

Arkkitehti: Arkkitehtistudio Tuomas Niemi

Sisustusarkkitehti: Janni Areva, Suunnittelutoimisto Bakery

Rakentaja: KOA-asunnot

Historian havinaa kauniissa miljöössä jo 1800-luvulta

Vuonna 1888 rakennettiin Siltamäen Kunnalliskoti.1920-luvun lopulla mielenrauhaa huokuvassa ympäristössä sijaitsevan Kunnalliskodin kaveriksi tarvittiin kipeästi lisätilaa.

”Tuleva helmi” saa alkunsa vuonna 1927

Uudistuspaineiden vuoksi vuonna 1927 alettiin rakentaa uutta taloa (nykyinen Siltamäen Helmi), joka valmistui vuonna 1929, parinsadan metrin päähän Kunnalliskodista, kauniin Rantapuiston vastakkaiselle puolelle.

Siltamäen monta elämää

Vuosien varrella Siltamäen Helmi on muuntunut moneksi ja nähnyt 90 vuoden aikana monta kerrostumaa elämää. Talo on tarjonnut upeat puitteensa myös siirtoväen asunnoiksi sota-aikana sekä myöhemmin lasten- ja vanhainkotina. Rakennus on ollut tyhjillään vuoden 2015 helmikuun jälkeen.

Helmikuussa 2017 Siltamäen Helmi saa rakennusluvan ja suojeltu arvokohde kunnostetaan

Siltamäen kunnalliskoti restauroidaan upeaksi 11 kodin asuintaloksi. Uudistustyö tehdään perinteistä rakennustapaa vaalien ja parhaita materiaaleja käyttäen – kellarikerroksesta vesikattoon ja 1920-luvun klassismia edustavista ikkunoista aina 80 cm paksujen ulkoseinien rappaukseen.

Rakennus on saanut asemakaavassa suojelumerkinnän Sr-2

”Kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus. Rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- ja muutostöitä, jotka tärvelevät rakennuksen julkisivujen tai vesikaton kaupunkikuvallista arvoa. Rakennuksen alkuperäiset julkisivut, ikkunat, ovet, kattomateriaali ja väri mukaan lukien, on säilytettävä.”

Scroll to top